Waterstof alternatief voor aardgas-1024x576

Waterstof door de gasleiding?

Waterstof alternatief voor aardgas-1024x576Dit jaar (2018) is een belangrijk jaar van het aardgas. Er is besloten dat we de komende jaren van het aardgas af moeten. In Groningen zal de productie door de aardbevingen afnemen en moeten we als Nederland naar een alternatief.

Deze week kwam in het nieuws dat het mogelijk is om bijvoorbeeld waterstof door gasleidingen te laten stromen. Elk huis (misschien niet allemaal) heeft immers een gasaansluiting en is zo ideaal om een andere vorm van energie de huizen in te krijgen.

Ik vind het een geniaal idee. De leidingen liggen er allemaal en waarom zou je het niet gebruiken. Je zal het in een goed georganiseerde fases moeten overstappen. Meters moeten vervangen worden en apparatuur in huis moet immers er ook geschikt voor zijn. Dit is denk ik nog wel het lastigste van het hele idee. Ga je nieuwbouwwijken nu wel voorzien van een gasleiding en deze dan nog niet aansluiten?

Het klinkt nu allemaal nog nog best ver weg. Ze praten er immers ook over dat na de elektrische auto’s die je nu steeds meer op de weg ziet er auto komen die op waterstof rijden. Maar misschien verwarmen we ons huis wel met waterstof over wat zullen we zeggen 25 jaar? Dan is het 2043.