Banaan

19 april: Internationale bananendag

De banaan staat woensdag 19 april in de schijnwerpers dankzij Internationale bananendag. Jaarlijks worden er in Nederland ruim 720 miljoen bananen gegeten. Wat klopt er wel – en wat niet – over de verhalen die rondgaan over bananen?

NU.nl legde een aantal stellingen voor aan Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum.

1. Als je te veel bananen eet, kan je niet meer naar het toilet: fabel
“Dat klopt niet, want je raakt eerder verstopt als je te weinig vezels eet. Een banaan is juist vezelrijk, net als veel andere groente- en fruitsoorten. Door veel groente en fruit te eten, kun je verstopping oplossen of voorkomen. Ook als je last hebt van diarree is het eten van een banaan goed. De vezels binden het vocht, zodat je ontlasting steviger wordt.”

2. Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
“Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt.”

3. Je mag maar een banaan per dag: fabel
“Onzin. Als je bananen lekker vindt, kun je er gerust twee per dag eten. Vooral belangrijk is dat je gevarieerd eet. Zo bevat een banaan weinig vitamine C, dus dat moet je uit andere fruit en groente halen. Een banaan heeft wel andere gezondheidsvoordelen; zo bevat het kalium, dat bloeddrukverlagend is. En het bevat dus veel vezels en ook zetmeel.”

4. Door bananen te eten, word je gelukkiger: fabel

De mix van koolhydraten en L-tryptofaan in banaan zou ervoor zorgen dat het ‘gelukshormoon’ serotonine wordt aangemaakt. Maar volgens Van der Ploeg is dat effect te verwaarlozen. “Dat gaat om minieme hoeveelheden. Het is wetenschappelijk niet bewezen dat je gelukkiger wordt van bananen. Maar als je het idee hebt dat het helpt, moet je het vooral doen. Pure chocolade zou ook bijdragen aan dat geluksgevoel, dus een banaan is dan wel een gezondere keuze aangezien chocolade ook meer suiker en vet bevat.”

5. Door een banaan in een fruitmand te leggen, wordt ander fruit sneller rijp: feit
“Van nature stoot bepaald fruit, waaronder ook bananen, het gas ethyleen uit. Naast bananen is dit ook het geval bij appels, peren en perziken. Dat gas versnelt de rijping van fruit, dus als je wilt dat bijvoorbeeld kiwi’s sneller rijp worden, kun je een trucje toepassen en een banaan erbij leggen.”

6. Bananen helpen bij brandend maagzuur: fabel
“Een banaan is geen direct middel tegen brandend maagzuur, maar met een omweg kan het wel helpen. De invloed van voeding tegen brandend maagzuur is vrij beperkt. Wel is verstopping vaak de oorzaak ervan, en dat kun je dus weer tegengaan door vezelrijk fruit te eten – waaronder bananen. Maar er zijn wel veel andere, en ook meer effectieve manieren om brandend maagzuur te verminderen.”

7. Hoe rijper de banaan, hoe ‘ongezonder’ hij is: fabel

“Tijdens het rijpingsproces van de banaan wordt zetmeel in suiker omgezet. Dat kan misschien afschrikwekkend werken voor mensen die suiker als vergif beschouwen, maar het is natuurlijk helemaal niet erg om een beetje suiker binnen te krijgen. Het zou zonde zijn als je om die reden geen bananen meer zou eten. Dus ik zou zeggen: geniet lekker van een rijpe banaan.”

8. Een banaan kun je beter eten dan drinken: feit
“Als je fruit perst, gaat een deel van de voedingsstoffen verloren. Bovendien verzadigt het ook nauwelijks en er zit veel suiker in, want om een glas fruitsap te maken heb je meerdere stuks fruit nodig. Je kunt dus beter een banaan eten.”